Mit tehet hozzá a lakosság a napelemek elterjedéséhez?

A kiépített napelem kapacitás Magyarországon ma olyan 6 - 8 MW. Ez az érték rendkívül alacsonynak számít Európában. Érdekességképpen Szlovákiában közel 100-szor ennyi, Csehországban olyan 400-szor ennyi fotovoltaikus rendszer termeli az áramot. És akkor még nem beszéltünk Olaszországról, Németországról, Görögországról vagy éppen Ukrajnáról (bár a Krími-félsziget elvesztésével napelem parkjaik jelentős része Oroszországhoz került.) 

Napelem árváltozása

Ez az a lemaradás, amiért nem érdemes bánkódni. A napelemes rendszerek ára 2006 és 2014 között a harmadára esett. Tehát a néhány éve még luxusberuházásnak számító, "soha meg nem térülő" rendszerek mára kifejezetten jó befektetésnek számítanak. Egy korrekt napelemes rendszer, minőségi napelemmel és inverterrel kWp-ként bruttó kb. 550 ezer Ft-ból kijön telepítéssel együtt. A megtermelt áram, mint hozam, a 8-10%-ot is eléri. 
A cikk elején említett országok méreg drágán telepítették "tele" országukat, van is ebből mára gondjuk bőven. Állami és eu-s pénzek; könnyen jönnek(?), könnyen mennek. Jellemző, hogy soha, még véletlenül sem azt támogatnák, ami megtérülő beruházás: Amikor a napelem volt aranyárban, akkor arra jutott a támogatásokból, mostanra meg a legalábbis kérdéses megtérülésű napkollektort favorizálják. Persze a német gyártók nem jártak rosszul, hisz támogatás nélkül ki vette volna meg tőlük termékeiket?

Mit tehet hozzá a magyar lakosság ahhoz, hogy itthon is számottevő mennyiségű napelem létesüljön? Azon kívül, hogy támogatásokra vár, és nagy hangon hőbörög Paks 2 ellen, a tehetős réteg (megfelelő ingatlannal) észre vehetné az ebben rejlő lehetőséget. A magyar lakosságnak csak töredék része rendelkezik komoly megtakarítással. Tegyük fel, hogy a magyar háztartások 2%-a teheti meg, hogy saját áram fogyasztását napelemmel fedezze. Közülük csak a háztartások negyede rendelkezik olyan ingatlannal, ahol a napelem elhelyezhető (ideális tájolású, árnyékmentes tető- vagy egyéb felület). Így a háztartások 0,5%-a telepíthetne napelemet, mely kb. 60 - 80 MW beépített kapacitást jelentene (ma összesen kevesebb, mint 10 MW van az országban). Ezt a mennyiséget lakossági oldalról 2-3 éven belül biztosan elérjük, ha eljut a fogyasztókhoz is, hogy a napelem ma már nem is olyan drága. Ez a mennyiség persze csekély az ország teljes energiaigényéhez képest: a primerenergia felhasználás 0,03%-át, a villamosenergia felhasználás 0,2%-át jelentené csupán.

Weblap: Savora